Hjemmelaget sushi

Før har jeg brukt sushi ris man får kjøpt i 500grams pakker og riseddik, men disse koster en del og jeg har spekulert litt på hvordan man laget sushi ris og eddiken som skal være i risen. Med litt research og et par teskjeer med prøvesmaking senere, kom jeg fram til en oppskrift som passet min gane. Det fine er at du kan bruke hvilken som helst type ris, jeg brukte risotto.

Når jeg lager sushi lager jeg alltid mye, dvs opp til 8 makiruller, og denne oppskriften rekker til 6-8 ruller. For de som ikke vet hva maki er, så er det ris og diverse fyll som er rullet i tang (nori).

 

Oppskrift på hjemmelaget sushi ris

7 dl ris
7,5 dl vann
5-6 ss eddik
3 ss sukker (du kan også bruke honning, fruktose, sukrin osv)
1 ts salt

 

Jeg bruker samme framgangsmåte som det står bak på sushi ris-pakken.

 

1. Skyll risen for å få bort stivelsen. Tøm ut vannet, fyll på mer vann og gjenta til vannet er klart. Første gangen vil se litt melkeaktig ut som bildet under.

 

 

Det skal se slik ut (pga lyset ble ikke bildet særlig bra).

 

 

2. Tøm vannet bort og ha risen i en gryte. Hell oppi 7,5 dl vann som er mindre enn det som vanligvis brukes når man koker ris til f.eks tilbehør. Vannet skal dekke risen som på bildet.

Det er viktig at du lar risen hvile i 30 minutter!

 

 

3. Kok risen

 

4. Når det har begynt å koke skrur du ned varmen og setter på lokk. Det er også viktig at du ikke løfter på lokket alt for mange ganger fordi vannet skal kokes inn i risen. La koke i 20 minutter

5. Etter 20 minutter tar du gryten av plata, tar av lokket og lar risen stå i 15 minutter.

Når risen er ferdig ser den ut som på bildet under.

 

6. Ha 5 ss sukker, 1 ts salt og 5-6 ss eddik i en panne og varm opp til sukkeret er smeltet. Du kan ha blandingen i et vanlig glass eller noe istedet for å varme det opp, men jeg synes det går fortere å røre inn sukkeret på denne måten.

 

7. Når sukkeret er smeltet, rører du inn eddiken i risen.

 

8. Du kan bruke all slags ingredienser i maki, her er det jeg synes er best:

  • Sweet chili
  • Majones
  • Vårløk
  • Avocado
  • Gulrot
  • Bacon som jeg stekte bacon på svak varme for at den ikke skulle bli sprøstekt.


 

9. Kutt opp ingrediensene og ikke glem fisken slik jeg gjorde.

 

10. Dekk 2/3 av nori med ris

 

11. Bruk fingrene eller en skje til å lage en "grøft" til å legge ingrediensene i. Det blir mye lettere å rulle

 

12. Legg på det du ønsker av fyll

 

13. Rull sammen


 

14. Det skal se slik ut

 

15. Kutt opp og legg på serveringsfat

 

Som dip brukte jeg teriyaki, sweet chili og chilimajones som jeg laget av majones og sweet chili.

 

Istedet for å kaste rota på vårløken har jeg satt denne i vann. Om ca 2 uker vil det ha kommet opp nye stilker til en "ny" vårløk. Nå slipper jeg å kjøpe vårløk, med mindre jeg dreper denne.




 

Hjemmelaget sjokoladepudding

Jeg er for tiden hekta på hjemmelagde og naturlige løsninger for stort sett alt. Jeg synes det er utrolig morsomt å se at ting jeg kan lage selv fungerer like bra eller bedre enn det man kjøper selv!

Denne gangen har jeg altså laget sjokoladepudding fra bunnen av. Det er superlett å lage!


Ingredienser:

  • 3 ss kakao eller Oboy
  • 3 ss mel (vanlig eller sammalt)
  • 2 dl sukker
  • 3,5 dl melk
  • 1 ss smør
  • 1/2 ts vaniljeekstrakt (vaniljeessens, vaniljesukker eller frø fra 1 vaniljestang kan også brukes)

 

 

Instruksjoner:

  • Ha sukker i en kjele og sikt mel og kakao.
  • Ha i halvparten av melken og rør til klumpfri blanding
  • Ha i resten av melka
  • Ha i vaniljen
  • Kok opp på middels varme og rør hele tiden, viktig!
  • Når blandinger er blitt tykk og den har begynt å koke, ta kjelen av platen og rør inn smør.
  • Denne oppskriften rekker til to, små skåler...eller én overfylt skål som jeg presterte å gjøre.
  • La stå i kjøleskap i 4-5 timer før servering. Smaker best dagen etter.



Det var det for denne gang :-)

Les mer i arkivet » Oktober 2012 » September 2012

, Bodø



    Trine her. Dette er en blogg for å holde familie og venner oppdatert på hva skjer her i gården. Først og fremst er den for Glenn når han er på øvelse i langtvekkistan osv. Andre er selvfølgelig velkomne til å følge bloggen! :)

    + Legg meg til som venn


Kategorier

  • » Gjør-det-selv
  • » Mat og drikke


  • Arkiv

    Oktober 2012 September 2012


    hits