Hjemmelaget mandelmel

Jeg irriterer meg stadig vekk over skyhye priser p matvarer. Prisen p mandelmel p helsekosten er intet unntak, for 79 kr for 500 gram mel er dryt! Derfor bestemte jeg meg for lage melet selv.

P de fleste asiatiske matbutikkene fr man kjpt mandler i lsvekt for en billig penge, eller du kan kan kjpe i poser med billigmerker som f.esk coop. P og lage mel selv (sett bort fra tiden du bruker), sparer du fra ca 60 %!

Selvflgelig glemte jeg ta bilder av prosessen, men jeg skal prve forklare s godt jeg kan.

Hvordan sklde mandler:

Det frste du m gjre er sklde mandlene. Det gjr du ved legge mandlene i varmt vann i max 15 minutter og deretter skyller du dem i kaldt vann.Trk dem godt.

S kan du f.eks. sette deg foran TVen for dette er den mest tidskrevende delen. Skrell eller press skallet av mandlene. Jeg anbefaler egentlig ikke presse av skallet p absolutt alle, da du garantert vil ende opp med vannblemmer p den ene eller begge tomlene som jeg fikk. Trster meg med at man lrer s lenge man lever.

Nr mandlene er ferdig skrellet, trker du dem n gang til. Skal du ikke bruke alle, kan du legge resten i en pose i kjleskapet eller fryseren. Det holder seg opp til 4 uker i kjleskap og 6 mnd i fryseren.

Hvordan lage mandelmel:

N kommer delen som tar max 10 minutter.

Jeg brukte stavmixer og malte litt om gangen, ca 2 dl mandler, i ca 30 sekunder. Du br ikke male det altfor lenge! Mandlene inneholder olje og formye mixing vil resultere i mandelsmr.

For best resultat br du sikte melet og male de store bitene p nytt. Jeg gjorde ikke dette da jeg var en smule lei etter ha skldet et halvt kilo mandler, hehe.

Her er resultatet. Jeg delte melet opp i 10, +/- 75 gram, og la dem i fryseren.

Mtte prvebake i gr for sjekke kvaliteten og makronene ble helt perfekte!

Lykke til! :)


Hjemmelaget sjokoladepudding

Jeg er for tiden hekta p hjemmelagde og naturlige lsninger for stort sett alt. Jeg synes det er utrolig morsomt se at ting jeg kan lage selv fungerer like bra eller bedre enn det man kjper selv!

Denne gangen har jeg alts laget sjokoladepudding fra bunnen av. Det er superlett lage!


Ingredienser:

  • 3 ss kakao eller Oboy
  • 3 ss mel (vanlig eller sammalt)
  • 2 dl sukker
  • 3,5 dl melk
  • 1 ss smr
  • 1/2 ts vaniljeekstrakt (vaniljeessens, vaniljesukker eller fr fra 1 vaniljestang kan ogs brukes)

 

 

Instruksjoner:

  • Ha sukker i en kjele og sikt mel og kakao.
  • Ha i halvparten av melken og rr til klumpfri blanding
  • Ha i resten av melka
  • Ha i vaniljen
  • Kok opp p middels varme og rr hele tiden, viktig!
  • Nr blandinger er blitt tykk og den har begynt koke, ta kjelen av platen og rr inn smr.
  • Denne oppskriften rekker til to, sm skler...eller n overfylt skl som jeg presterte gjre.
  • La st i kjleskap i 4-5 timer fr servering. Smaker best dagen etter.



Det var det for denne gang :-)

Les mer i arkivet Oktober 2012 September 2012

, Bod



    Trine her. Dette er en blogg for holde familie og venner oppdatert p hva skjer her i grden. Frst og fremst er den for Glenn nr han er p velse i langtvekkistan osv. Andre er selvflgelig velkomne til flge bloggen! :)

    + Legg meg til som venn


Kategorier

  • » Gjr-det-selv
  • » Mat og drikke


  • Arkiv

    Oktober 2012 September 2012


    hits