Hjemmelaget mandelmel

Jeg irriterer meg stadig vekk over skyhøye priser på matvarer. Prisen på mandelmel på helsekosten er intet unntak, for 79 kr for 500 gram mel er drøyt! Derfor bestemte jeg meg for å lage melet selv.

På de fleste asiatiske matbutikkene får man kjøpt mandler i løsvekt for en billig penge, eller du kan kan kjøpe i poser med billigmerker som f.esk coop. På og lage mel selv (sett bort fra tiden du bruker), sparer du fra ca 60 %!

 

Selvfølgelig glemte jeg å ta bilder av prosessen, men jeg skal prøve å  forklare så godt jeg kan.

 

Hvordan skålde mandler:

Det første du må gjøre er å skålde mandlene. Det gjør du ved å legge mandlene i varmt vann i max 15 minutter og deretter skyller du dem i kaldt vann.Tørk dem godt.

Så kan du f.eks. sette deg foran TVen for dette er den mest tidskrevende delen. Skrell eller press skallet av mandlene. Jeg anbefaler egentlig ikke å presse av skallet på absolutt alle, da du garantert vil ende opp med vannblemmer på den ene eller begge tomlene som jeg fikk. Trøster meg med at man lærer så lenge man lever.

Når mandlene er ferdig skrellet, tørker du dem én gang til. Skal du ikke bruke alle, kan du legge resten i en pose i kjøleskapet eller fryseren. Det holder seg opp til 4 uker i kjøleskap og 6 mnd i fryseren.

 

Hvordan lage mandelmel:

Nå kommer delen som tar max 10 minutter.

Jeg brukte stavmixer og malte litt om gangen, ca 2 dl mandler, i ca 30 sekunder. Du bør ikke male det altfor lenge! Mandlene inneholder olje og formye mixing vil resultere i mandelsmør.

For best resultat bør du sikte melet og male de store bitene på nytt. Jeg gjorde ikke dette da jeg var en smule lei etter å ha skåldet et halvt kilo mandler,  hehe.

 

Her er resultatet. Jeg delte melet opp i 10, +/- 75 gram, og la dem i fryseren.

 

Måtte prøvebake i går for å sjekke kvaliteten og makronene ble helt perfekte!

 

Lykke til! :)

 


 

Hjemmelaget sjokoladepudding

Jeg er for tiden hekta på hjemmelagde og naturlige løsninger for stort sett alt. Jeg synes det er utrolig morsomt å se at ting jeg kan lage selv fungerer like bra eller bedre enn det man kjøper selv!

Denne gangen har jeg altså laget sjokoladepudding fra bunnen av. Det er superlett å lage!


Ingredienser:

  • 3 ss kakao eller Oboy
  • 3 ss mel (vanlig eller sammalt)
  • 2 dl sukker
  • 3,5 dl melk
  • 1 ss smør
  • 1/2 ts vaniljeekstrakt (vaniljeessens, vaniljesukker eller frø fra 1 vaniljestang kan også brukes)

 

 

Instruksjoner:

  • Ha sukker i en kjele og sikt mel og kakao.
  • Ha i halvparten av melken og rør til klumpfri blanding
  • Ha i resten av melka
  • Ha i vaniljen
  • Kok opp på middels varme og rør hele tiden, viktig!
  • Når blandinger er blitt tykk og den har begynt å koke, ta kjelen av platen og rør inn smør.
  • Denne oppskriften rekker til to, små skåler...eller én overfylt skål som jeg presterte å gjøre.
  • La stå i kjøleskap i 4-5 timer før servering. Smaker best dagen etter.



Det var det for denne gang :-)

Les mer i arkivet » Oktober 2012 » September 2012

, Bodø



    Trine her. Dette er en blogg for å holde familie og venner oppdatert på hva skjer her i gården. Først og fremst er den for Glenn når han er på øvelse i langtvekkistan osv. Andre er selvfølgelig velkomne til å følge bloggen! :)

    + Legg meg til som venn


Kategorier

  • » Gjør-det-selv
  • » Mat og drikke


  • Arkiv

    Oktober 2012 September 2012


    hits